• Το Κνωσανό Φαράγγι

     Το Κνωσανό Φαράγγι (ή φαράγγι της Αγ. Ειρήνης) αποτελεί φυσική συνέχεια του όρους του Γιούχτα με συνολικό μήκος διαδρομής 5,7 χλμ.. Εκτείνεται νότια των Αρχανών (Άγιος Μάμας), διατρέχει τον οικισμό των Αρχανών στη θέση Κάτω Μύλος, όπου αρχίζει το κομμάτι που είναι γνωστό ως Συλαμιανό φαράγγι. Το κομμάτι αυτό είναι πανέμορφο με λείους κουφωτούς βράχους και τεράστια πλατάνια, και είναι πολύ εύκολα προσβάσιμο με αυτοκίνητο, καθώς ο δρόμος περνάει μέσα από αυτό.

     Στη συνέχεια το φαράγγι διέρχεται από την περιοχή Μυριστή, όπου υπάρχει ο βιολογικός σταθμός των Αρχανών, κάτω από τον Γιούχτα, και συνεχίζει (παράλληλα με τον δρόμο Σύλλαμος - Αρχάνες) μέχρι την πανέμορφη Καρυδακιανή υδατογέφυρα. Δίπλα στην υδατογέφυρα υπάρχει η ερειπωμένη εκκλησία της Παναγίας της Καρδιώτισσας, ανάμεσα σε ψηλά κυπαρίσσια.

     Πιο κάτω, η πορεία του συναντά (ο δρόμος δεν περνάει πλέον παράλληλα με το φαράγγι) τη μοναδική υδατογέφυρα της Αγίας Ειρήνης στα Σπήλια και συνεχίζει βόρεια περνώντας από την Κνωσό. Το διασχίζει ο χείμαρρος Καίρατος ή Κατσαμπάς, ο οποίος περνώντας από την Αγία Ειρήνη και την Κνωσό καταλήγει στη θάλασσα, στην περιοχή Κατσαμπά. Η περιοχή του φαραγγιού, η οποία ονομάζεται και Παράδεισος, έχει χαρακτηριστεί ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.

     Η ποικιλότητα των ειδών χλωρίδας στην περιοχή είναι μικρή, λόγω της ύπαρξης σκίασης από τα κυριαρχούντα είδη που είναι το πλατάνι και ο βάτος. Συνολικά στο φαράγγι εμφανίζονται μέχρι τώρα 120 είδη φυτών από τα οποία τα 40 απαντώνται στις κοίτες των ποταμών και τα υπόλοιπα στα πρανή. Ενδημικά είδη εμφανίζονται μόνο στα πρανή των φαραγγιών όπου υπάρχουν 11, από τα οποία τα 2 είναι σπάνια και τα 9 κοινά ενδημικά της Κρήτης. Τα σπάνια είδη είναι η καμπανούλα, Campanula tubulosa, που φυτρώνει στη δυτική Κρήτη και η Νεπέτα, Nepeta melissifolia, που είναι ενδημικό της Κρήτης και της Μήλου και συναντάται σε μικρούς πληθυσμούς.










  • Δήλωσε τώρα συμμετοχή

    στον ημιμαραθώνιο δρόμο "Στα Μονοπάτια της Κνωσσού και του Γιούχτα" έλα να τρέξεις και να νιώσεις τους παλμούς τις ιστορίας αυτού του τόπου. Μια εμπειρία που θα σου μείνει αξέχαστη! Ο Αγώνας τελεί υπό πιστοποίηση της ITRA (International Trail-Running Association) και ΗΑΡΤΑ.

    Διεύθυνση

    Μελίνας Μερκούρη 38,ΤΚ 71305

    email

    knossosrun@gmail.com

    Τηλέφωνο

    +30 2810 263426

    Kινητό

    694 6233488